tie, necktie, adjust

KAKŠEN JE DOBER TIM?

Vsi uspešni timi imajo enake osnovne lastnosti – močno in učinkovito vodstvo, natančno zastavljene cilje, sprejemanje odločitev na podlagi podatkov, sposobnost hitrega odzivanja na takšne sprejete odločitve, svobodno komuniciranje, obvladovanje priročnih znanj in tehnik za izdelavo konkretnega projekta, zagotavljanje jasnih ciljev, za katere tim dela.


Predvsem pa je pomembno najti pravilno ravnotežje med zaposlenimi, ki so pripravljeni delati skupinsko za skupno dobro tima. Dobro vodenje timov je glavni in stimulativni izziv za vsakega vodjo, od novinca do izkušenega delavca. Torej je tim živa, nenehno spreminjajoča se dinamična sila, ki v skupinskem delu združuje več ljudi.

Ocenjevanje sposobnosti vodenja

Vsi vodje morajo imeti močne osebnostne poteze, da bodo sposobni zagotavljati dobro delo in vplivati nanj. Nekatere teh lastnosti so notranje, kot recimo vizija, vendar jih morajo nenehno dopolnjevati tudi zunanje lastnosti, kot je npr. močna osebnost, da bi pri članih tima dosegli kar največ. Vodja tima mora biti pospeševalec in inspirator. Poslovni tim je odvisen od svojega vodje, ki mora imeti sposobnost odločanja in dajanja podpore za rast. Imeti mora pet notranjih in pet zunanjih sposobnosti za uspešno vodenje tima.


Vodje tima morajo imeti različne vloge:

 • pospešujejo sprejemanje odločitev,
 • spodbujajo ustvarjalno razmišljanje,
 • skrbijo za motivacijo in so pripravljeni na trdo timsko delo,
 • uresničujejo odločitve, ki jih je sprejela skupina.

Pri klasični japonski metodi vodja tiho posluša, dokler sleherni člen skupine ne izrazi svojega mnenja, šele nato sprejme odločitev za celotno skupino. Timsko delo ni učinkovito, če vodja sam predstavlja zamisli, še preden imajo drugi možnost spregovoriti.

Če smo vodja tima, zagotovimo, da bodo cilji doseženi s pomočjo naslednjih postopkov:

 • načrtovanjem vlog, ki jih bodo prevzeli in izbrali posamezniki,
 • vodenjem tima na sestankih, ki se začnejo z razpravo o ciljih in vrednotah tima,
 • zagotavljanjem, da skupina upošteva doseganje ciljev in vrednot – predvsem vrednot kolektivnega dela,
 • hitrim in zanesljivim analiziranjem in odpravljanjem napak, pri čemer ne pozabimo na enako navdušeno praznovanje uspehov,
 • prevzemom odgovornosti za lojalnost tima do drugih, tako znotraj kot zunaj organizacije.

Za uspešno delovanje tima je treba izpolniti nekaj različnih ključnih vlog tima. Te vsebujejo koordinatorja, osebo z idejami, kritika, zunanjo zvezo, izvajalca, vodjo tima in kontrolorja.


Ne pozabimo tudi, da sta prijaznost in odprtost za delo v skupini ljudi nepogrešljivi lastnosti timskega igralca.

VLOGE V TIMU:ZNAČILNOSTI:
1. VODJA TIMA – poišče nove člane in razvije duh skupinskega dela.Odlično presoja talente in osebnosti posameznikov znotraj tima.
Obvlada obojestransko komunikacijo.
Obvlada spodrsljaje in ohranjanje navdušenja.
2. KRITIK – vodja in analizator dolgoročne učinkovitosti tima.Brez milosti vztraja, da se napake odpravijo.
3. IZVAJALEC – daje zagon in skrbi za gladko odvijanje dejavnosti tima.Skrbi za urnike in razmišlja metodično.
Sposoben je dajati podporo in je odločen.
Vedno misli »to zmoremo« in ureja zadeve.
4. ZUNANJA ZVEZA pazi na povezovanje tima navzven.Diplomat in dober ocenjevalec potreb drugih.
Njegova pojava vzbuja zaupanje in avtoriteto.
5. KOORDINATOR – združuje delo tima kot celoto.Razume, kako medsebojno povezovati težavne naloge. Je sposoben dojemati različne stvari naenkrat.
6. OSEBA Z ZAMISLIMI – vzdržuje in spodbuja inovativno življenjsko silo in energijo tima.Nikoli ji ne zmanjka uporabnih sugestij. Navdušena in živahna, z občutkom za nove zamisli.
7. KONTROLOR – zagotavlja iskanje in ohranjanje visokih standardov.Dober presojevalec delovanja drugih ljudi. Natančen in včasih zelo pedanten pri uveljavljanju rigoroznih standardov znotraj tima.


Če šteje tim le nekaj članov, število nalog za posameznika podvojimo ali potrojimo, s čimer zagotovimo pokrivanje vseh ključnih zahtev za uspešno dokončanje naloge.


Ko se timi razvijejo in ustalijo, pogosto privzamejo vedenja skupinskega mišljenja.


Timi naj bodo popolnoma odgovorni za svoje delo. To pomeni, naj ga sami sproti izboljšujejo s tem, ko definirajo probleme, analizirajo vzroke zanje in izboljšujejo situacijo. Člani tima so multidisciplinarni in vse vloge v timu poznajo tako dobro, da jih medsebojno lahko prevzamejo. Takšna fleksibilnost krepi vsak tim. Tim od vodje pričakuje, da jih bo povezoval in navdihoval.


Da bi članom tima vlil zaupanje v lastno delo, vodja vedno pokaže svoje navdušenje za konkreten projekt in svoje zaupanje v tim. Utrjuje in navezuje dobre stike, ki lahko timu koristijo. Če pa se pri stikih v timu porajajo težave, z njimi čim prej opravi. Človeška bitja v skupini dobro delujejo – lastnost, ki je dobro vidna pri športnih timih, kjer ljudje instinktivno sodelujejo, prostovoljno prevzemajo odgovornost in uveljavljajo odločitve v splošno dobro svojega tima. Vodja spodbuja tim, da bodo njegovi člani skupaj preživeli čim več časa. Timi dosežejo ustrezno učinkovitost samo takrat, ko se vsakdo nauči složno sodelovati. Vodja goji dobre odnose in podporne sisteme v organizaciji, ki bodo zadovoljevali potrebe tima in zahteve podjetja.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke