office, business, colleagues

KAKO LAHKO VSAKEMU ČLOVEKU REČETE VSE, PRAV VSE?

Vsakemu človeku lahko rečete vse. Zares vse, odvisno je samo od tega, kako to storite. Svet je poln ambicioznih in marljivih ljudi, ki jih je narava obdarila z najrazličnejšimi sposobnostmi. Večinoma si ljudje, ki ne morejo uresničiti svojih ciljev, namenov, ali pa jih dosežejo samo delno, kar hitro nehajo prizadevati, da bi se uveljavili. Takšni ljudje živijo življenje iz druge roke in dan za dnem pričakujejo, da jim bodo drugi povedali, kaj naj mislijo, verjamejo in kupujejo. Nekritični, lagodni in vdani v usodo postanejo žrtev manipulacije.

Če torej hočemo uveljaviti svoje mnenje, prepričati druge, se potrditi v neprijaznem svetu in se ne pustiti izkoriščati – je za vse to treba obvladati pravila igre komuniciranja s soljudmi, s katerimi je povezan sleherni uspeh in z njim pomemben del naše osebne sreče.

Uporabiti jezik zavestno pomeni v pravem trenutku povedati pravo stvar in v pravem trenutku znati poslušati, uporabiti jezik z določenim ciljem ne pomeni na vsak način povedati, kar mislimo ali čutimo, temveč to, kar bo našim namenom najverjetneje pomagalo do uspeha. Kdor želi v pogovoru vplivati na sogovornika in ga prepričati, si lahko obeta največji uspeh, če v središče komunikacije ne postavi sebe, ampak svojega sogovornika.

Spoznajte šest napotkov in jih uporabite v praksi:

  1. Začnite pogovor tako, da poudarite katero koli sogovornikovo vrlino. Tako ga že na začetku postavite v središče pogovora. Vprašajte ga, kako gre ženi in otrokom. Občudujte njegovo obleko ali omenite kakšno njegovo delo, dosežek.
  2. Izpopolnjujte tako nastalo vzdušje. Pri tem pazite, da v središču pogovora ostane sogovornik, ne vi.
  3. Najučinkovitejša metoda, kako poglobimo pozitivno vzdušje, je vprašanje, ki nasprotnika zanima. Teme, ki je za vas pomembna, se dotaknite le obrobno.
  4. Zdaj uporabite oporno točko in z njo vpletite v pogovor svoje sporočilo. Nikar ne recite: »Rad bi, da … Vi bi morali … Meni bi se zdelo prav, da …« Vi sami se pri tem ne smete angažirati, pač pa naj bi dosegli, da se bo zavzel sogovornik. Povejte samo, kar je nujno in zaključite z vprašanjem: »Kaj mislite o tem?«
  5. Če se nasprotnik kuja, mu naštejte ugodnosti. Nikar ne pozabite omeniti kakšnih pomanjkljivosti, ki pa ne smejo prevladati nad ugodnostmi.
  6. Če bo stranka nenaklonjena, končajte pogovor. Pustite konec odprt. Recite: »Pogovoriva se kdaj drugič.« Umaknite se in obvezno preverite, kaj ste naredili narobe.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke