entrepreneur, idea, competence

USPEHI NA ČASOVNI ČRTI

Čas je v našem življenju nekaj zelo pomembnega. Ura nam le pove natančen čas, ne more pa nam povedati ničesar o našem individualnem doživljanju časa. Ljudje čas doživljamo kot nekakšno prehojeno pot. Čas je tudi prostor za razvoj in procese. Ljudski pregovor pravi: Vsaka stvar zahteva svoj čas.

Če želite doseči v tem letu neko osebno spremembo, najprej jasno določite cilj, nato pa postopke za dosego tega cilja usmerite na svojo časovno črto. Pri tem razlikujemo dva načina zaznavanja, disasociirani in asociirani.

Pri disasociiranem zaznavanju doživljamo svoj časovni žarek od zunaj. Ta način zaznavanja ima naslednje prednosti:

 • Človek ohrani pregled nad časom.
 • Človek se lahko z varne razdalje in brez prevelike čustvene posledice v mislih prestavi daleč v prihodnost in jasno zazna daljnosežne posledice.
 • Tudi preteklost ne izgine: človek lahko istočasno zaznava celo paleto spominov.

Disasociirano zaznavanje pa ima tudi svoje slabe strani:

 • Človek lahko hkrati misli na vse naloge, ki jih bo v kratkem moral opraviti, zato se pogosto pojavi občutek preobremenjenosti. Zastavi si prevelike načrte, saj ne zna dobro presoditi, ali ima sploh dovolj moči, da jih bo izpeljal.
 • Ker je v mislih vedno tudi preteklost, je težko nekaj pozabiti ali celo oprostiti.
 • Ker si je mogoče miselno predstavljati toliko dogodkov naenkrat, da je taktično zaznavanje subjektiven občutek hitrega minevanja časa.

V neprijetnih življenjskih trenutkih je to prednost, hkrati pa človek zelo težko uživa v posameznih prijetnih trenutkih življenja.

Pri asociiranem zaznavanju človek živi v trenutku tukaj in zdaj.

Preteklost je v mislih že daleč zadaj, prihodnost pa daleč spredaj.

Prednosti asociiranega zaznavanja:

 • Pri takšnem načinu človek lahko bolj uživa v posameznih dogodkih in se popolnoma preda nekemu lepemu trenutku.
 • Ker človek ne misli nenehno na prihodnje naloge ali na posledice nekega razvoja, se lahko »izključi«.
 • Preteklost je mogoče dobro obvladati, saj misel nikoli ne seže nazaj, temveč je vedno obrnjena naprej.

V skladu s tem asociirani časovni tip zlahka pozablja in oprošča.

Slabe strani asociiranega načina zaznavanja:

 • Takšen način zelo otežuje dolgoročno načrtovanje, saj pogled iz sedanjosti ne seže dovolj daleč v prihodnost. Taki dogodki človeka pogosto preprosto »povozijo«.
 • Življenjske krize in neprijetni dogodki človeka zadenejo z vso močjo. Ker ne vidi izhoda iz težav, pogosto ravna nepremišljeno.
 • Kakor je pozaba včasih, na primer pri življenjskih krizah, dobrodošla, je škodljiva, kadar gre za prijetne dogodke, ki bi dali človeku dovolj moči za prihodnost.

Za načrtovanje življenjskih uspehov in uživanja ob njih sta seveda pomembna oba načina doživljanja časa.
Zato je zelo koristno, da se naučite, kako lahko iz prvega načina zaznavanja prehajate v drugega.

Uživajte v vsakdanjih radostih.

Srečni ljudje ne čakajo le na zelo velike trenutke v življenju, temveč obvladujejo tudi umetnost zaznavanja majhnih vrhuncev, ki jih ponuja vsak dan. V življenju se namreč znova in znova dogaja, da se stvari kljub skrbnemu načrtovanju časa in ciljev, razvijajo drugače, kot ste sprva predvidevali, pa naj bo to gradnja hiše, služba, kariera, prijateljstvo ali šola.

Uspeh v življenju je namreč lahko tudi trenutek, ko se pogledate v ogledalo in si rečete: »Res je, da nisem uspel. A naredil sem vse, kar znam in zmorem, vendar sem ponosen nase.«

Takšni ljudje se veselijo in znajo uživati v smehu svojih otrok, prijetnih dogodkih s prijatelji, v sončnem zahodu ali v pogledu na cvetoč travnik.

Če boste tudi vi pridobili sposobnosti in boste znali občutiti srečne trenutke, boste znali sproščeno doživljati tudi velike uspehe, ki vam bodo dali novih moči za vsakodnevno življenje.

Živite za danes, tukaj, sedaj.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke